Etikettfakta
Läst 11997 ggr
[Nude]
2014-01-05, 10:21

Fakta om Chinese Crested Dog

Teckning av Biatti. // Liten, rörlig, graciös hund med medelfin till fin benstomme, slät hårlös kropp och päls endast på huvud, tassar och svans alternativt är både huvud och kropp täckt med en slöja av mjuk päls.

Hemland: Storbritannien

Ursprungsland: Okänt, men Kina eller Afrika anses troligt.

Historik/ändamål: Man har funnit 4000-5000 år gamla avbildningar av hårlösa hundar. Det finns en teori om att denna mutation inträffade ungefär samtidigt på flera olika platser i världen. Inkaindianerna kallade nakenhundar för "healinghundar". Vid smärta fick en nakenhund ligga på den onda kroppsdelen. De fungerade även som vakt- och sällskapshundar.

Under Han-dynastin (200 f.kr-200 e.kr) avlade mandarinerna på opälsade jakt- och sällskapshundar och kineserna hade dem som råtthundar ombord på handelsfartygen under 1300-talet talet då böldpesten härjade. Hundarnas uppgift var att hitta råttorna så att de kunde utplånas. CCD blev eftertraktade även på andra skepp och bland köpmän i hamnstäder. På så sätt spreds de runt jorden.

Introducering i Sverige: Cecilia Holmstedt importerade kinesiska nakenhundar till Sverige från kennel Staround i England 1972 och rasen introducerades 1973. Powder puff blev godkänd som hundras i Sverige först 1985. Anledningen till det är att den nakna hunden måste ha en gen från en powder puff för att överleva.

Två skilda typer av rasen förekommer: "hjorttyp" elegant och finlemmad och "cobby typ" med lite tyngre kropp och benstomme. Klicka här för ett förtydligande. Det finns också fem olika nakengrader av den hårlösa typen, se här.

Temperament: Vad som skiljer CCD från andra hundraser förutom avsaknad av päls, är dess speciella personlighet. Den är som en liten clown vars själs syfte verkar går ut på att roa sin omgivning. Det är en intelligent hund med samma känslighet som en människa och en stark tillgivenhet till de sina. Chinese crested dog är väldigt social, både mot människor och andra djur. Det är en utmärkt hund att ha i ett hushåll med flera hundar. Dock kan den vara lite reserverad mot främlingar. Bli inte heller förvånad om den sätter större hundar på plats. Chinese crested dog är en stor hund i liten kropp.

Se rasstandard enligt SKK.

Teckning av Biatti

Ove-D
2014-10-05, 14:05
#1

Vad intressant att läsa om hur länge rasen funnits i Sverige! Någon som vet hur många Chines Crested det finns i Sverige idag?

Hildgrim
2014-10-06, 17:14
#2

#1 Det finns 6319 stycken CCD i Sverige. :P

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[Wilbur]
2016-09-21, 17:04
#3

(Putt) Någon som vet om antalet CCD i Sverige sjunkit eller skjutit i höjd? :)

Upp till toppen