Valp-/HUNDKÖP

Berätta om dina erfarenheter!

2015-11-20 17:49 #0 av: Flischa

Hej, vi är en familj som har bestämt oss för att bli med kines efter årsskiftet. Nu vill jag därför veta allt som är värt att veta!

Jag har läst på SKK, här på forumet och även på olika uppfödares hemsidor. Men jag vill veta vad just DU tycker, hur upplever du rasen? Vad är fördelarna och vad är nackdelarna med just din hund? Vi är ute efter en naken så allt som finns att veta om din nakenfis är av intresse. Även PP får ni självklart ta med här.

Jag vet att ni alla älskar att berätta om era små änglar så passa på, jag vill läsa allt som rör just din hund. Allt från hur dom är som individer, varför du valde rasen, om du tycker rasbeskrivningen stämmer in, mentalitet, om du har haft problem med finnar och hur du löste det, ja bokstavligt talat allt.

Popcornen är poppade och jag väntar på massor av läsning. Trevlig helg!

Anmäl
2015-11-21 20:50 #1 av: [Patricia1993]

Hej jag har haft chinese crested i ca 15 år :-)

Jag tycker att rasen är en perfekt sällskapshund, lugn och lätt att ha att göra med. Allt sker dock på deras eget villkor, tycker inte att det är en hund som är motiverad till att träna och hålla på men det är en aktiv ras som älskar skogspromenader och de blir sällan trötta.

Det som kan vara vanligt bland rasen är att de kan ha lite ostabilt psyke, lite hariga och nervösa, våran äldsta tik var sån men inte våra två andra.

De är väldigt olika som individer, ingen har varit  lik den andra tycker jag.

Första mötet med en ny hund som de inte har träffat så har de varit lite morr och så, mina kineser har inte varit sådana som älskar allt och alla som med pudlarna utan de måste först lära känna hunden eller personen för att tycka om dem.

Det är även vanligt med revir markering inom rasen framför allt hos de nakna. (Både inne och ute).

Våra tikar har varit som hanhundar, de kissar på varenda liten grästuva, stubbe och träd ute. Hos mina storpudlar så är det endast hanen som har detta beteendet, inte tiken.

på en promenad på 20 min så kan de ha kissat 20 gånger.

Så även fastän alla våra kineser varit tikar så har de lyft på benet och kissat som en hanhund vilket min storpudel tik aldrig har gjort.

Alla våra kineser har även haft lätt till skall, kanske inte så konstigt då de förr användes som larmhundar.

Hudvården hos våra kineser har inte alls varit komplicerad och att de ska badas 1 gång i veckan som det påstås behövs verkligen inte, pudlarna behöver badas oftare än våra kineser ha behövt göra. De kanske badar ca 4 gånger om året. (Oftare vid utställning såklart) Efteråt smörjer jag in dem med hudlotion.

På vintarana så kan de bli lite känsligare i huden, tex bli lite röda i ljumskarna men det brukar vara lätt att åtgärda.

Av våra 3 kineser så har våran äldsta tik alltid hatat att bli lämnad ensam hemma, de andra två har dock inte brytt sig det minsta om att vara själva hemma.

Finns egentligen så mycket att berätta om rasen men det är svårt just för att de är så olika. Hoppas du får fler svar ifrån andra också som har unga kineser,  våran yngsta är 10 år och aveln har ju sedan dess gått framåt med en positiv inverkan. Det dåliga psyket tillexempel har förbättras  inom rasen.

Något som alla våra kineser haft som krav är att de ska sova i sängen UNDER täcket Tummen upp

Bilden är på våran äldsta tik "Skobi" Mocciz Kashaya  som blev 14 år och  var en mycket speciell dam! Hon var som besatt av min mamma, följde henne hack i häl överallt :-)  Våra yngre tikar har varit mer självständiga än vad skobi har varit, hon skulle vara med överallt, annars stod hon och skrek, pep och ylade.

Anmäl
2015-11-23 13:27 #2 av: Dexterr

Jag kan säga såhär, vill man ha en kines så får man vara beredd på att arbeta med den. De kräver faktiskt otroligt mycket, min äldsta hane kan vi gå upp mot en mil och med massor av hjärnövningar både på promenad och hemma, så blir han trött länge och allt skällande och morr har han inte ork med. Visst sen kan vi gå några km resterande dagar men minst 1 gång i veckan behöver han rejäl motion och hjärnövningar annars blir han väldigt skällig och morrar mycket. Inte så att han springer på väggarna utan just det att han skäller när han är understimulerad. Detta kom vi dock på ganska nyligen.. 

Annars tycker jag rasen är lugn men kräver mycket, älskar att sova, helst under täcke, HELST så nära en som möjligt, flyttar man på sig så flyttar dom efter, går ej att undkomma. Vissa är mer frusna än andra. Jag älskar rasen för hur dom är, riktiga clowner, pratiga (med morr, dessvärre är det tyvärr många som uppfattar vår äldsta hane som aggressiv när han gör så, dock är det hans sätt o prata). Många utomstående förstår sig ej på rasen och jag tror man måste äga en själv för att kunna göra det. 

Äldsta hanen älskar folk och allt som rör sig förutom  andra hanhundar. För att han ska få en ny kompis så måste han träffa hunden varje dag i flera veckor i streck, då är de bästisar sen. Valpar är också lite läskiga. 

Yngsta hanen älskar hundar o alla djur, men är avvaktande mot människor. Gillar inte när nya personer ska fram o hälsa då hoppar han till. Personen han ska hälsa på måste också vända ryggen mot han så han kan gå fram o lukta på dom. Är personerna väldigt glada och pipiga med rösten och verkligen gör sig till, då blir dom snabbt favoriter. Fördelen är att han inte skäller och inte vill fram och hälsa, då blir de rätt lugnt när vi får besök (förutom när hans favoriter kommer). Dexter (äldsta) ska ju fram och hoppa på folk o vill pussa dom på munnen (vilket ej är uppskattat). 

Annars världens bästa ras, väldigt trogna sin ägare, håller sig alltid nära, lätta o ha lösa te.x.  Helt underbart söta när dom ler! Lite svårt o motstå dom då ;) speciellt om dom gjort något dom inte får, då ler dom allt dom kan och ja, de är inte lätt o inte skratta! 

Kan även berätta att valptiderna har vart enkla för oss! Dexter har aldrig bitit sönder något, han höll sig till sina leksaker. Eli har dragit loss lite tapet i hallen då en bit va lös, sa man nej så sluta han, men sen kolla han på en o gick sakta sakta tillbaka för att fortsätta dra haha. Han sluta dock när de inte gick o dra mer för då va inte det intressant längre. Även trådar i tygsoffan drog han ur hela tiden, men han hade nån kärlek till snören osånt som valp av nån anledning. Annars väldigt lugna båda två!

Skulle kunna skriva en hel bok om kineserna haha, men som sagt, man får vara beredd att arbeta en hel del med rasen. Många har ganska ostabild psyke och är väldigt osäkra av sig. Så de gäller och välja rätt uppfödare. 

Finns ju olika hårighetsgrader på den nakna, så vill man ha dom nakna så kan de bli en hel del jobb. Samt att huden ska smörjas och vissa har problem med finnar och pormaskar. 

Båda mina hanar är nakna. Kommer från samma föräldrar men olika kullar. Dom är helt olika varann så alla hundar är verkligen individer och ingen är lik varandra. SÅ det gäller och ha det i åtanke. Bara för att min hane inte gillar andra hanhundar så betyder de inte att alla gör det. 

Anmäl
2015-11-23 20:03 #3 av: Fridaaaa

#2 jag tycker det med hur de kräver är väldigt olika. Happy till exempel kräver väldigt lite jämfört med Roxy. 

Mina upplevelser

  • Kräver "Lagom" mycket, dvs kräver inte massor, men ingen latmaskhund heller
  • Riktiga clowner, inga tråkiga stunder med dem
  • Kräver en del med päls/trimning bad ect.
  • Kräver en del med kläder, lätt för skav om selar/halsband sitter lite fel. (lättare än många andra tycker jag)
  • Psyket på dem kan variera, men blir allt bättre. Så välj en bra uppfödare :)
  • Riktiga närhetshundar! Tyr sig oftast mycket till enskilda personer tycker jag.
  • Envisa hundar, som verkligen vet vad de vill. Arbetsviljan varierar mycket.
  • Underbar ras som jag starkt rekommenderar! :)
  • Socialisering tidigt är viktigt tycker jag.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-11-25 09:10 #4 av: Flischa

Tack för alla svar! Vi har tingat en liten nakenfis nu, helt underbar ras verkligen.

Anmäl
2015-11-30 07:53 #5 av: Cahira

Mitt första möte med en kines var nästan magisk. Valpen var hur söt som helst, bra med energi, "fjollig" med folket som satt och beundrade honom och var verkligen höjden av charmighet. Andra jag mötte skaffades av en av mina närmsta vänner 2 månader efter jag skaffade min dvärgschnauzer som också var min första hund. Våra hundar lekte tillsammans jämt och ständigt och den kinesen kan inte vara lös, då sticker han. När hon skaffade hund nr 2 så märktes det att det var natt och dag, både i hårtyp (ena var strävare med mindre hår, andra var väldigt hårig med mjuk päls) och båda är riktiga plåster på matte. Lärde känna en till nakenhane, en nakentik en puffhane och tre pufftikar som Ixxi fick leka med också. Var kär i varenda en. Jag lovade min dvärgschnauzertik att vi skulle ha en kines innan hon gick bort och när jag kom hit och såg annonsen på Frodo så var jag bara tvungen att ha honom och det kunde inte varit bättre timing. Ixxi är ung nog att leka med honom, men vis nog att vara underbar idol som föregår med gott exempel. 

Jag skaffade honom som sällskap och stöd när jag inte mår bra, min hälsa är inte så bra och jag kunde inte valt bättre ras för jobbet! Han är nog fäst i mig i navelsträng. :P Ska alltid ligga på mig, nudda mig eller ha ögonen på mig. Han är nog aldrig mer än en meter ifrån mig. Lätt att ha lös men är extremt driven av självbelöning så han lyder bara när det duger. Om han har en impuls eller annan idé i saken så finns det ingen direkt övertalan. Vi har problem med rumsrenhet och han matas av min ångest, märkte det när han försökte hugga folk som besökte som gav mig ångest och han försökte ge space för sig själv och för mig. Lekfull, extremt lättlärd och duktig på problemlösning, snabb sprintare med väldigt skarpa svängar, väldigt kattlik. Puffar brukar vara rätt så renliga av sig men han missade nog memot. Han hoppar in i stinkdiken, rejsar i kobajsgegga så han är täckt i äckel, rullar sig i allt som har en doft varesig det är en sten, hundmat, eller ett ruttet djurlik. Han badar i sjön och gillar att reta de stora djuren (hästarna, korna etc) om han får chansen. Busfrö! Han stjäl kläder varje chans han får i alla storlekar. Väldigt pratig, bra larmare vilket har lugnat min ångest eftersom han hör allt som händer och kan förbereda mig. Han var extremt åksjuk i bilen som liten men det har han börjat växa ifrån. 

När han var valp så prioriterade jag hantering högst på listan! Badade varje vecka för att lära in det som rutin, borstade och kammade, sprayade tovutredningsspray, pilla med tassarna, kloklipp, rakade ansiktet och han blev senare nedklippt. Han fick stå på trimbordet och vara i kopplet jag har där. Han tränades att stå stilla där och jobbade på att göra det positivt. Jag borstar tänderna på honom som vi också tränade på. Föning såklart också. Tränade att kolla igenom honom i nos, ögon, öron, päls, leder, fötter, svans, rumpa, privata delar... ja allt som en veterinär kan behöva kolla igenom en vacker dag eller som kan behöva sårvård eller liknande. Hantering hantering hantering och jag är sjukt tacksam för att jag gjorde det. Han står stilla i bad, han håller på att somna när han fönas, borstas och rakas. Tandborstningen är fortfarande inte kul men inte omöjligt. Han beter sig väldigt naket fast han är puff. Märkte genom åren att kineserna var i överlag mer energiska än puffarna även om båda har gott om energi och är väldigt atletiska små hundar med mycket tydligt kroppsspråk. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.