CCD-SNACK, övrigt

Med eller utan koppel?

2014-04-26 10:13 #0 av: [Nude]

Under mina två år som hundägare har jag gått igenom hela registret vad gäller att promenera med eller utan koppel och jag har avverkat flera olika sorters koppel. Idag är jag trygg i mina val.

Nu undrar jag vad Ni väljer och skriv gärna en motivering till Era svar på frågorna:

Har ni alltid hunden i koppel?
Har ni hunden kopplad ibland och lös ibland?
Har ni alltid hunden lös?


Berätta gärna hur ni bor, vilket är lämpligast där? Vilket sorts koppel ni trivs bäst med när hunden är kopplad och varför det kopplet är bäst? Vad är motiveringen till att låta hunden vara lös eller till att inte låta hunden vara lös... etcetera...

Bilden är lånad från Unicorn Design.

Anmäl
2014-04-26 17:40 #1 av: FjantYoda

Yoda får vara lös endel, men är inte alltid så lydig, oftast går de bra men har hänt att han sprungit fram till folk... 

Då han har koppel så har jag mest bara tygkoppel men ska vi någonstans där han får röra sig mera fritt men jag inte är säker på att han stannar så använder jag spårlinan.. Kan tycka att det är snyggast i längden med läderkoppel men har inte införskaffat något!

Bor i lägenhet med närhet till natur och en stor grässlänt bakom huset där vi ofta brukar busa!

Anmäl
2014-04-26 17:44 #2 av: [Nude]

#1 Jag hittade ett läderkoppel på nätet för 159 kr och det är skitbilligt. Om du är intresserad kan jag leta upp den webbshop jag handlade i.

Anmäl
2014-04-26 18:06 #3 av: [Nude]

Jag hade Sylvester lös för det mesta det första halvåret. Tack vare det har jag idag en hund som vänder på en tioöring vid inkallning.

Idag är han alltid kopplad på något sätt.  När han "springer lös" låter jag en "säkerhetslina" hänga bakom honom. Den är tunn, ca 4 m lång och har en liten lätt hake som jag fäster i halsbandet. Skulle han dra iväg efter en kanin eller bli rädd för en mötande joggare, så  hinner jag ta linan. Det känns tryggt.

Mitt favoritkoppel är av läder och 220 cm långt. Jag gillar den längden! På morgonen går vi dock med ett flexikoppel på 4,5 m. Han kan röra sig lite fritt, men inte dra iväg på jakt efter kaninerna som det kryllar av och jag kan bara slappna av.

Så här års kryllar det också av promenerande människor, joggare, skejtare, cyklister och snart kommer alla turister.  (Tillägg: men de sover när vi är ute kl 7 på morgonen)!

Anmäl
2014-04-26 18:08 #4 av: [Tiara05]

När det fäller koppel så har vi oftast tyg eller nylon koppel till de små hundarna och läder till den stora har även flexikoppel ibland till dom små, tycker att det är lätt att använda ett sådant koppel på en så pass liten hund, lätt att kontrollera kopplet också, vet att många tycker tvärtom haha men det är också skillnad på att ha en stor hund i flexikoppel än en liten. har hundarna lösa när jag kan, har en hund som inte är riktigt att lita på ifall om det skulle komma folk eller någon med hund men den äldsta samt unghunden som är av annan ras är lätta att ha lösa ute.

Anmäl
2014-04-26 18:18 #5 av: [Nude]

#4 Jag håller med dig om flexikoppel. Det är dessutom ett väldigt behagligt koppel att använda, men eftersom jag vill att Sylvester ska behålla förmågan att gå fot, så försöker jag att bara använda det på morgonpromenaden. Använder jag det alltid, så blir vi för bekväma båda två. Galen Dessutom vet han alltid vilket koppel han har på sig och vilken längd det har, så med flexikoppel på vill han utnyttja dess längd. (På vintermornarna använder jag ett reflexkoppel i nylon, men då är också morgonturen väldans kort.)

Anmäl
2014-04-26 21:29 #6 av: Fridaaaa

Bor på landet. Har hundarna lösa ibland, ibland i koppel.
Nu får man ju inte ha hundarna lösa hur som helst i skog och mark. 
Vid hus & vägar mm går de alltid i koppel, oavsett hur lydiga dem är, tycker det är lite respektlös med lösa hundar där det brukar kunna vara en del folk, som i stan. (för hundräddas skull bland annat)

Har alltid i långlina eller koppel.
Flexi kommer inte in i detta hus. Osköna att hålla i, svårare att få in hunden snabbt om man skulle behöva det, värdelös att träna inkallning med (om hunden inte kan inkallning alltså) mm.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2014-04-26 22:49 #7 av: [Tiara05]

Hmm jag tycker inte det är ett dugg svårt att få in hunden med ett flexi, man ser ju när någon kommer och det går på bara några sekunder att få in kopplet, fast var ett tag sedan jag använde det på dem, det går lite i perioder vilket koppel jag använder är som sagt lättare att ha vanliga koppel på dem just nu när jag har med mig den busiga storpudeln som fortfarande är valp och hoppar och trasslar i allt :)

Anmäl
2014-04-27 08:11 #8 av: [Nude]

På morgonpromenaden, vid sjutiden, är det hunden och jag längs med stranden och runt i några små skogsdungar längs med. En och annan flanör möter vi och de hundar vi ibland möter är alltid desamma, så vi känner varandra. Inga problem att hinna få in honom alls. Jag köpte det allra minsta och kortaste flexit för max 12 kg och med garanti*.

Vid stadspromenad skulle jag aldrig använda mitt flexi. De är helkassa vid "riktiga" promenader.

P.S. Jag skrev i min kommentar #3 om kryllande av folk, men det är inte kl 7 på morgonen. De sover de! Somnar

Anmäl
2014-04-27 08:40 #9 av: [Nude]

#6 Du tar upp intressanta argument mot att ha hunden lös, Frida. Det var lite grann det med att ha hunden lös som jag var ute efter...

Jag förundras över att så många låter sina hundar vara lösa i skogen. Många hundar springer bort och hundarna kan skada vilt och vilt kan skada hundarna. Det gäller året runt. Jag skulle aldrig våga chansa.

Ibland verkar det vara ett slags status i att "inte behöva" ha sin kopplad. Det man inte tänker på är att hunden är ett djur som består av känslor och instinkter. I fel situation kan alla hundar triggas och fel saker kan hända och hur oskyldig jag än är, så är jag skyldig enligt lagen om tillsyn av hund eller katt, s.k. strikt ansvar råder.

Jag är alltså för en kopplad hund i alla lägen dels pga omtanke om min hund och dels av respekt för min omgivning. Långlinan/säkerhetslinan har jag alltid med mig ut. Jag vill inte behöva ångra mig en dag. För att han ska få springa av sig ordentligt, så cykelmotionerar vi ett par dagar i veckan.

Anmäl
2014-04-27 08:41 #10 av: [Ellenme]

Funkar perfekt med flexikoppel på 7 meter i stan, skulle kunna använda det nere i centrum med. Flexikopplet är även perfekt när vi går där Molly kan springa av sig, ropar bara ''stanna'' så stannar hon och inga ryck i kopplet görs. Smidigt och bra eftersom jag inte släpper henne lös då det är koppeltvång och pga respekt för mina medmänniskor.

Vanliga kopplet används bara vid gemensamma hundpromenader samt när mamma passar Molly om dagarna. Om vi skulle åka till en ny ort skulle vanliga kopplet användas... flexikopplet används bara där jag känner mig trygg, så att säga. När jag vill ha Molly mer nära mig så åker vanliga kopplet fram typ vid nya miljöer/orter, gemensamma hundpromenader med mera.

Anmäl
2014-04-27 22:05 #11 av: Chinesecrestedlover

Olika. Cain kan gå lös om det inte är i närheten av starkt trafikerade vägar och dylikt (han håller sig inom rimligt avstånd och håller kontakt med mig). Vid vägar etc. går han i koppel. I skog så kör jag oftast med flexikoppel (ej tillåtet att ha lös, naturreservat). 

Sookie drar åt h..vete då hon är lös (kan gå bra lös ett tag men plötsligt är hon låååångt borta och kommer inte vad man än gör... fått rusa efter och fånga henne...) så hon går antingen kopplad eller i flexikoppel. Hon är dock lös på tomten som är inhägnad. Hon är betydligt mer självständig och tar inte kontakt med mig då hon är lös utan nosar och spårar etc. Hon har även mycket mer jakt i sig än Cain (som inte bryr sig alls). 

Bor i Villaområde med en del mindre vägar och ängar etc. i närheten där jag försöker ha Cain lös så ofta det går,men inte Sookie av förklarliga skäl. 

Favoritkoppel: Cain har ett ca 1 cm brett och kanske 180 cm långt tygkoppel och Sookie har ett hemmagjort koppel av en tunn bomullslina (sån man har som dragsko i tröjor t.ex), det är ungefär lika långt som Cains koppel. 


Anmäl
2014-04-28 08:09 #12 av: [Nude]

Jag har en hund som hela tiden håller kontakt med mig. Han går inte många meter bor när han är lös (med "kaninlinan" hängande efter), men han har väldigt mycket jakt i sig och kaniner har vi överallt.


Så intressanta svar ni ger allihop.
I hundvärlden tycker jag mig ofta möta ett väldigt kategoriskt tänkande. Det är svart eller vitt som gäller. Så här eller så här ska det vara. Då missar man tyvärr det faktum att våra hundar är individer och att samma sak inte passar alla.

Många dömer t.ex. ut flexikoppel, men har man en hund som det funkar på, så är det väldigt skönt att kunna använda ett sånt. När det kommer till att ha hunden lös, så handlar det om hur omgivningen ser ut. Då får man kompromissa! Jag tycker att vi här inne visar prov på gott omdöme.

Jag trivs i Ert sällskap! Skämtar


Anmäl
2014-04-29 00:36 #13 av: linalundberg

Nu har jag inte längre kvar Gizmo då han gick bort för ett tag sedan men honom hade jag mycket okopplad bor i ett lugnt villaområde med promenadstigar runt huset, där fick han gå friare så att säga han gick aldrig mer än ett par meter framför mig. I samhället gick han fot och ibland kopplad men för att hela tiden underhålla hans fotgående hade jag honom en hel del okopplad (säger inte lös för när jag säger att en hund går lös så går den lite som den vill och lös var han i rasthage och på tomten samt på svärföräldrarnas gård). Jag bar alltid koppel med mig dock och såg jag att någon människa hajjade till eller såg rädd ut så frågade jag om de ville att jag skulle koppla honom. 

Jag har varit med om en olycka med flexi koppel så skulle aldrig använda det igen. Det var ett dyrt koppel som gick sönder och hunden (jag var hundvakt) fick linan på rumpan och blev asrädd och det var ett dyrt flexi så jag kommer nog aldrig använda det faktiskt. Jag använde ett ca 2 meter långt koppel som jag gjort själv. 

Anmäl
2014-04-29 07:56 #14 av: [Wildfires]

Jag bor ju mitt i ett samhälle, så det är mycket människor och andra hundar så man kan inte släppa dem var som helst. Just nu låter jag bara mina vovvar sträcka ut sig i trägården, som är ganska stor. På långpromenaderna brukar jag släppa dem på "hundsidan" av samhället, alltså där hundklubben, skog och ängarna är.

Jag tycker det är viktigt att hunden får springa lös då och då. Göra av med sin energi och dessutom tycker de ju det är buskul att springa runt, gärna med en hundkompis, på en äng och busa! 

Mitt favorit koppel är faktiskt ett som jag ursprungligen beställde till kaninen! Men nu har det blivit mer och mer hundkoppel.. Det är gjort utav paracord lina och köpt från Melodys Selar. Varför det blivit en favorit här är för en är skön att hålla i, inte så tung, tar inte mycket plats i handen och så blir inte alls klumpigt som andra koppel brukar bli. Dessutom går den inte sönder så lätt eller repar sig. Snygga med!

Kopplet:
http://melodysselar.weebly.com/koppel--foumlrlaumlngare.html
Jag köpte 2 meters koppel, perfekt. Är jätte nöjd. :)
*vilken fin reklam för MelodysGapskrattar*Anmäl
2014-04-29 08:10 #15 av: [Nude]

#13 Jag vet ju inte hur det gick till, men jag misstänker att hunden fick en rejäl pisksnärt över rumpan. Flexikoppel ska kasseras efter två år. Det är också så länge som garantin räcker. Jag låter aldrig kopplet löpa ända ut och man ska hålla koll på linan så den inte har fått någon skada.

#14 När vi tipsar varandra om något vi tycker är bra, så är den sortens reklam tillåten. Skämtar

Där jag bor finns det ett argument till mot att ha min hund utan koppel. Strandpromenaden (100 m från mitt hem) är en träffpunkt hela sommaren. Det är mycket fest. Folk badar och de har redan börjat att grilla längs klipporna. De sitter även på ovansidan av promenaden, där vi hundägare går. Benresterna slänger de iväg hur som helst. Revbensspjäll, fläskkotletter och annat som en hund inte ska tugga i sig ligger precis överallt. Juli är den värsta månaden. 

Utan koppel håller sig Sylvester på avstånd med sina skatter. Jag får trixa och lura honom för att få in honom. Med koppel säger jag bara "loss" och han släpper direkt.

Anmäl
2014-04-29 17:12 #16 av: MaaariaS

Jag har alltid koppel på i området(bor där många är rädda för hundar)

Men det finns en park där jag vissa tider(när det är folktomt)släpper honom för att leka och vi har även en hundgård i vårat område.

Favorit koppel är ett mjukt läderhalsband med tillhörande koppel.Jag gillar inte flexikoppel och använder det enbart när vi är i skogen så han kan röra sej lite mer eller  om vi är borta och ska vara ute där det inte finns en inhängnad och man fikar eller nått sånt så kan han röra sej mer än med vanliga kopplet.

Medarbetare på Chinese crested ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.