Tänder och tandvård

Dessa tänder..

2014-02-27 10:55 #0 av: [_annaH]

För ett tag sen så var jag till veterinär med Dexter för 1 års spruta samt koll på hans tand som hamnat helt fel. 
Veterinären kunde inget om tänder. Han kunde inte säga om de var en mjölk tand eller permanent tand. Han konstatera även att han saknar en hel del tänder. När jag påpeka att det är rasbundet så fick jag en konstig blick av han, och han frågade mig minst 2 ggr efter om jag va säker på det. Han satt även i 15 minuter och läste på en mall om tänder. Tror inte han fick ut något av det. 
Tillslut hämta han en kollega som trodde det var en permanent tand. Happ.. Tror? Iallafall tänkte inte så mycket på det längre. Utan tid bokades på plats för att ta bort tanden. 4 Mars skulle vi dit. 
När jag kom hem så började jag fundera på besöket. Borde jag inte fått någon veterinär som KAN något om tänder? Jag bokade ju ett besök för koll av tänder. Sen började jag fundera på hur han hantera hela situationen, kunde han nått ens? Han är säkert jätteduktig men kanske inte just om tänder. 
Så jag valde att avboka tiden då det inte kändes rätt att lämna honom där. 
Pratade med en vän och hon tipsade om en privat veterinär som hon går till, hon har dragit ur mjölktänder där, kastrerat sina hundar där, och går bara dit med sina djur. Ringde denna veterinär och pratade med henne och hon verkade såå duktig och super trevlig! Så vi bokade en tid (idag). När vi kom dit så kollade hon på tänderna och såg att det var en permanent tand som hamnat helt fel. Men hon ville inte dra ut den då hon inte vet hur den sitter, och röntgen behövdes göras isånnafall, vilket hon inte har. Så hon gav mig istället ett nummer till en veterinär som är specialist på tänder. 
Så jag ringde dit och bokade tid, den 7 mars ska vi dit. Blev så ledsen för dels ville jag att han  skulle bli av med denna tand. Och dels för att både jag och Dexter gillade veterinären och att lämna honom hos henne skulle kännas bra för mig och han. 
Märker fort på Dexter när han gillar någon eller inte. Den första veterinären vi va hos vägrade han prata med dom. Han va tryckt mot mig hela tiden. Men hos denna tjej, jag va väll nästan bortglömd av Dexter ;) han tyckte verkligen om henne! 

Så jobbigt att dessa tänder ska krångla! 2 mjölk tänder har inte ramlat av heller. Och ingen ny har kommit, så de är inga dubbletter. Dessutom hade han en hel del tandsten. Trots tandborstning varje kväll.. 

Har ni också haft problem i början med tänder som hamnat fel och inte ramlar av? Hur gick ni tillväga? 


Anmäl
2014-02-27 12:01 #1 av: Roxie

Indy är ju visserligen puff, men hon hade två mjölkisar kvar ett bra tag (hörntänder). De satt som berget trots att de nya tänderna börjat komma ut. Jag ringde och pratade med våran veterinär som tyckte att vi skulle dra dem så det inte skulle utvecklas något bettfel. Fick tid ca 1vecka senare, men veterinären tipsade mig om att vicka på tänderna några gånger varje dag samt ge indy något att tugga på. Så dagen innan tänderna skulle dras, lossnade båda mjölktänderna! Gapskrattar
Vid runt 5-6mån ålder hade hon tappat alla tänder och fått nya, konstigt att det är så stor skillnad på puff & nakenfis när det gäller tänderna..

Himla jobbigt när tänderna krånglar, hoppas ni får ordning på det!

// Sofia

Anmäl
2014-02-27 14:50 #2 av: FjantYoda

Yoda hade någon som var lite seg på att lossna men kampade med en socka och gav han massa tuggben så for den! 

Däremot saknar han några tänder, vilket folk som inte har koll på nakenhundarna blir förvånad över så brukar få förklara så gott jag kan hur det går ihop! 

Anmäl
2014-02-28 18:58 #3 av: Cahira

Om han inte besväras av tanden så kan den väl sitta kvar? 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-03-07 17:20 #4 av: [_annaH]

Kommer en liten update om hur det gått.

Idag hade vi en tid kl 10 hos veterinären. Vi kom dit och vi fick en riktigt bra veterinär som kan tänder, tandspecialist. Hon hade precis kollat tänderna på en puff innan oss. Och hon visste mycket väl att kineser har dåliga tänder. Hon hade behandlat många. 
Iallafall så kollade hon igenom tänderna och såg att tanden måste verkligen dras ut, annars kommer han få sår m.m i tandköttet. Sen såg hon även att två hörntänder slog i varann och att då ena tanden börjat forma sig konstigt. Så den skulle ev dras ut eller slipas ner. 

Vi lämnade honom med en mycket bra känsla i magen. Han gick iväg med veterinären utan att ens bry sig om oss :)! 
Jag och Andreas gick runt i affärer och åt mat osv innan vi åkte och hämta Dexter.

När vi kom in i rummet igen så säger veterinären "vill du ha de goda eller dåliga nyheterna först?". De dåliga säger jag direkt, men fick de goda först. Tanden gick ut bra och va inte så krånglig att dra ut. 
Till de dåliga nyheterna: 
Hon visade mig en bild på hans underkäke. Där har han två tänder som ska gå ut rakt fram. De har utvecklats helt. Men dom har inte kommit ut alls. Så dessa tänder måste dras ut. Och det blir en krångligare och svårare operation att göra. Och dras inte tänderna ut så kommer dom någon gång att bilda blåsor/cystor i munnen. 
Men till en början kommer vi att röntga munnen gång per år. Och har de börjar bildas blåsor så får tänderna dras ut. 
Hon sa att det är väldigt ovanligt att detta händer och oftast så händer det chihuahor men att det oftast handlar om en tand, inte båda. 

Suck. Blir verkligen så ledsen då jag inte vill utsätta han för en till operation som dessutom blir mycket krångligare =(.


Anmäl
2014-03-09 17:09 #5 av: Bjallstal

Min veterinär fick söva och rycka fyra tänder på min puff när han var 6 månader. Trots vrickande och kampande så satt de som berget. Dock fattas han en tand uppe och har en för mycket nertill men inget som påverkar bettet så veterinären tyckte att den kunde sitta kvar.

Gårdagen kan vi aldrig få tillbaka, men morgondagen är vår att vinna eller förlora...
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.