Valp-/HUNDKÖP

Välkommen valp

2014-02-08 15:29 #0 av: [Nude]

Text och bild av Shanti&Luna, Maria.
Överfört från Artiklar av Nude

En valp är ett levande ting och den har precis lämnat sin mamma och syskon. En helt ny värld har öppnat sig och det är nu du kan göra några saker som underlättar för en trygg tillvaro.

Första veckorna i sitt nya hem

Första tiden i det nya hemmet vill en valp ha lugn och ro och en trygg plats att sova och vila på. Även om du gjort iordning en lämplig plats så kan valpen lägga sig någon annanstans, lägg bädden där istället. Man ska aldrig störa en valp som sover, den behöver all sömn den kan få.

Bädden

Det finns numera många bäddar att välja bland. Men som känt är så tuggar valpar gärna på allt dom kommer åt. Då kan man välja en bädd i hårdplast som inte är lika tuggvänlig som mjukare bädd. Inred bädden med nåt mjukt underlag som även går att tvätta.

Rumsrenhet

Efter sömn, mat och lek bör man ta ut sin valp så det inte sker en olycka inomhus. Om valpen kissar på golvet så bli aldrig arg på valpen. Valpar kan inte hålla sig lika länge som en vuxen hund.


Utforska och trygghet

Låt valpen utforska ett rum i taget. Första nätterna hemma kan valpen vara orolig och gnälla. Lägg en bädd brevid dig nedanför sängen så du lätt kan lägga ner handen för att lugna valpen. En del vill ha valpen i sängen och det är upp till var och en hur man gör med det.

Knyta band

Första veckorna knyter valpen band med sin ägare och därför behövs ingen social träning utanför hemmet. En valp behöver inte heller mycket motion första veckorna så ta bara den nödvändiga kissrundan utanför dörren.

Barn och valp

Finns det barn i familjen så gör klart från början att en valp inte är en leksak och att valpen ska få vara ifred när den sover och äter. Barnen måste visa respekt för valpen. Och träna valpen i att inte vara för bitig på barnen. En vuxen ska alltid vara med när barnen och valpen vistas i samma rum. Lämna aldrig valpen själv med barnen.

Besök

Tänk på att inte utsätta valpen för den stress som besök och folkmassor innebär. Den behöver få lära känna familjen i första hand. Gör klart för din omgivning att besök och annat får vänta tills valpen bott hos er en tid.

Namnträna

Namnträna valpen från början. Det gör du bäst genom att locka med godis. Säg namnet, ge godis och upprepa detta några gånger. Träna dagligen tills du ser att valpen lyssnar på dig.

Nästa steg i ditt hundägande är valpens uppfostran och inlärning, det kommer i en annan artikel.

Författare: shanti&luna, Maria

Anmäl
2014-02-08 23:17 #1 av: Cahira

Vad som är viktigt att veta är att socialiseringsperioden för en valp där den är som mest mottaglig för intryck och annat är upp till 14 veckor. Annars mycket bra artikel. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.