Valp-/HUNDKÖP

Blivande valpägare!

2013-12-28 22:52 #0 av: jeekis

Hej, jag och min sambo ska bli med valp!
Vår 3dje familjemedlem är en liten Chinese crested powder puff hane. Jag har växt upp med stora hundar men har aldrig haft hela ansvaret och uppfostrat en valp ensam så som jag kommer göra nu.

Så nu tar jag jätte gärna emot alla möjliga tips och råd om vad jag ska tänka på. I början är fokus på att få valpen att känna sig trygg och visa kärlek? Men när börjar man sätta gränser, rumsren-träna, ensamhetsträna? Hur lång tid är man hemma med valpen ungefär så den lär känna familjen och så den känner sig trygg? Förstår att det är individuellt men hur har det varit för er? 

Berätta om er första tid med era valpar. :)

Anmäl
2013-12-29 09:43 #1 av: Fridaaaa

När vi fick hem Roxy kände hon sig trygg ganska så fort men hon hade träffat oss regelbundet sedan hon föddes, så hon kände oss redan ganska bra. 

Rumsrenhet gick bra från start, få olyckor, hon pep i valphagen när hon behövde ut och så för det mesta. Hänt få olyckor inne faktiskt sedan hon kom hit, vilket är väldigt skönt! Glad

Ensamtränining kommer vi köra från det hon är 4 månader gammal, man får inte lämna valp ensam innan dess, däremot har vi ju "ensamtränat" henne med oss kvar i huset fast hon har varit i sin valphage i ett annat rum eller vi bara varit utanför huset och det har fungerat bra Glad

Gränser började vi med rätt fort, ville inte att hon skulle tro att vissa saker var ok och sedan vips blev det gränser. Men man får ju se till varje individ samt ha i tankarna att det är en valp,vad som är rimligt osv.

Roxy är nu 3½ månad gammal och det har fungerat väldigt bra. Hon är busig, envis och full med hyss hihi. Mycket människoglad, lätt att ha med sig. Åkt mycket bil med henne för att hon ska vänja sig, och nu kan hon åka utan att säga ett ljud, hon lägger sig i regel och sover hihi.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-12-29 12:45 #2 av: Bjallstal

Hade lite av en dröm valptid med min lille puffpojke.

Hämtade honom när han  var 9 veckor, han sov hela bilfärden hem och sade inte ett knyst. Sov från början mellan 23-05 varje natt och väckte mig när han behövde ut. Kissade vid fem och sedan sov vi till nio igen :)

Hände lite olyckor inomhus om vi inte höll lite koll, men inte så jätte mycket. Har haft honom lös på promenader tillsammans med våra andra hundar från dag ett, vi lyfte bara upp och bar honom när han blev trött :) Vilket har gett mig en 7 månaders som är klockren på inkallning och går fot fast han är lös :) 

Började vänja honom vid att vara ensam vid fyra månader, inga problem alls. Han är lös i hela huset, utom i hallen där de stora är instängda. Han ligger på schäslongen och sover tills vi kommer hem, eller så spionerar han på grannen genom fönstret.

Jag jobbar tvåskift så varannan vecka är han bara ensam ca 30 minuter varje dag :) 


Åk mycket bil från början, det tjänar man mycket på :) Och låt dem förknippa bilen med något kul, inte bara ex, veterinärbesök. 

Gårdagen kan vi aldrig få tillbaka, men morgondagen är vår att vinna eller förlora...
Anmäl
2013-12-29 19:05 #3 av: Snovit79

Gränser sätter man omedelbart. Det kan ju vara att t ex bara kissa på tidningen. Eller inte bita på möbler då tänderna kliar. 

Och så har man halsband på i omgångar inomhus och provar gå ute. Spike hade ett långt tunt kaninkoppel - så han inte kände av att man höll i honom. 

Ensam träning börjar Du med då Du känner för det, det är då att bara gå på toaletten t ex ensam. Spike satt utanför och grät krokodil-tårar i ett par veckor. Då han varit hos dig ett par månader, så kan Du prova att bara gå utanför dörren 1-2 minuter (som kommer kännas som en evighet) och så utökar Du. 

Trix kan Du börja med direkt. Sitt, ligg, stanna, varsågod osv börjar man med, det kallar jag också trix - fast de faller under vardagslydnad. 

Träna rumsrenhet kör Du direkt. Fast det kan gälla att bara pricka tidningen att börja med, före en händelse ute. Du har en puff, så han borde blir rumsren före 5 mån ca. 

Anmäl
2014-01-20 19:13 #4 av: Betthina

Men när börjar man sätta gränser, rumsren-träna, ensamhetsträna?
Med en gång och hela tiden! 


Hur lång tid är man hemma med valpen ungefär så den lär känna familjen och så den känner sig trygg?
Under valpperioder ska du vara med valpen "hela" tiden. Passa på att ensamhetsträna bara inomhus och så vidare. Skaffa inte valp under flytt eller så. 


Jag har haft det lätt med samtliga av mina hundar då jag har visat vem som är ledare på direkten. Så fort jag fått chansen har jag ensamhetstränat och tränat huvud och nos vilket är Väldigt viktigt hos denna ras (självklart alla andra hundar också). Vid 11 veckors ålder har samtliga av mina hundar varit rumsrena. Viktigt är att du inte pjåkar! De fryser inte så som du tror. De skakar för att de inte ska börja frysa eller för att de har för mycket energi i kroppen som de måste göra av med. 

Lycka till med valpen :)

Anmäl
2014-01-20 19:21 #5 av: Cahira

Visa vad som är okej och vad som inte är okej direkt, de brukar fatta galoppen väldigt väl. :) Valptiden bygger du grunden för en fungerande vardag, sedan håller du fast i dom ramarna under tonårstiden följt av mer "skoj" efter tonårstiden. Man tjänar enormt på dessa ramar och det blir en toppen grund sedan! 

Kom ihåg att miljöträna, socialisera och hanteringsträna så du får en valp som är van vid dammsugare, bad, fön, bil, främmande människor, och vad annat du kan tänka dig hunden ska kunna som vuxen. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.