Uppfödning och avelsfrågor

PLL-bärare i avel?

2013-05-19 15:05 #0 av: Ina Li

Blev väldigt förvånad över att till synes seriösa uppfödare avlar på PLL-bärare. Tycker det är fel att sprida vidare ett sjukdomsanlag. Någon som vet varför det är tillåtet?

Anmäl
2013-05-19 15:45 #1 av: Pia-PizzisSofie

Nu avlar inte jag på hundar men på katter och det är ju samma sak med anlagen iaf. Om du ska ta alla bärare ur avel för att de har ett sjukdomsanlag så måste du ta en stor del hundar ur avel och riskerar att förminska avelsbasen markant. Vitsen med tester är att det inte ska födas några sjuka valpar (eller kattungar) och så länge du parar en anlagsbärare med en fri så riskerar du inte sjuka valpar, så enkelt är det. Är det verkligen rimligt att ta en i övrigt frisk, snygg och mentalt bra hund ur avel bara för att den bär på ett anlag? I princip kan du även använda en affekterad hund (med dubbla anlag, dvs sjuk) så länge du använder en fri partner till den, då blir ju alla valpar anlagsbärare men ingen blir ju sjuk :-) Det gör man ju inte för i grunden ska man ju bara använda friska djur i avel, men en anlagsbärare är ju som sagt inte sjuk..

För att citera Dr Susan Little (väldigt könd kattveterinär från USA) "resessives are forever"

http://www.aht.org.uk/cms-display/genetics_pll.html

Anmäl
2013-05-20 19:14 #2 av: Ina Li

Ok tack för förklaring! plus länken som jag läste. Det verkar ändå finnas en liten risk att bärare kan utveckla sjukdomen under sin livstid stod det, så helt riskfritt är det inte då.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.