Valp-/HUNDKÖP

Längre promenader?

2012-10-12 09:55 #0 av: [eeklund]

Hej hej!

När började ni gå längre promenader med eran hund? Min tjej är 11 veckor på måndag och jag förstår att det är på tok för tidigt. Vi brukar gå till en gräsplätt där hon får kissa och springa av sig lite och nosa och så.. har även gått en promenad på 5-10 minuter med henne också en endaste gång och hon älskade det och ville absolut inte in.

Jag har också märkt att hon måste bli av med mer energi (vi leker och busar, tränar lydnad och trix, hon har en leksak där hon måste lista ut hur man får ut godiset ur ett litet hål och hon brukar även få springa av sig lite utomhus men det räcker inte) då hon knappt sover på dagarna och jag vet inte om det beror på att hon ha energi över eller om hon bara är den valpen som hellre är i farten än sover..

Så ja... vart lite huller som buller: när började ni promenera med er valp och är det så att hon har för mycket energi kvar eller är hon bara den valpen som hellre är i farten än sover?

Anmäl
2012-10-12 10:45 #1 av: [Forest]

Nu har jag vissligen inte kines men Enja var med oss från början på långpromenader vi bar henne ofta i en ryggsäck som vi satte på magen (med kudde i och öppen ryggsäck). Bitvis gick hon lös eller var kopplad. Här hon var 12 v vet jag att hon lätt följde med på kortisrundor man går i valpenstakt o går inte snabbt. Jag tror mer på läran att bättre utforska o röra på sig än att få en massa energi på kablar/möbler osv, Nu tåls det nämnas att man ska ta det i den lilla valpens takt. Jag gick ofta till en stor äng det var 5 minuters promenad dig där gick dom lösa hundarna o busa o sprang. Vatten och filt var med för lite paus :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-10-12 10:52 #2 av: rivstart

vad mysigt ni verkar ha det,, jättebra att du håller på med mental träning Glad men vad jag lärt mig genom åren är att vissa valpar får man 'tvinga' att varva ner.. kanske ta upp i knät och massera nacken (brukar få de flesta valpar att somna) för annars går de och blir övertrötta och sover inte av den anledningen.

En annan sak som kan få dem trötta (och som är jätteviktigt) är att socialisera valpen.. ta med den in till stan, köp en kopp kaffe (eller vad du vill dricka) och låt valpen titta på alla bilar och allt folk.. människor brukar ju ofta stanna och vilja hälsa och det är utmärkt socialisering det också.. ge personen en godisbit och när valpen hälsat ger personenn godisbiten. På så sätt blir nya människor roliga!

Nu svarade jag ju inte på din fråga utan det blev en del annat, men när jag hade hund så tog jag dem på små proemnader (ca 10 min) när de var ca 15-16 veckor och längre allteftersom.. men långpromenader väntade jag med tills de var ca 6månader!

Hoppas du fick ut nåntong av mitt babbel.. blev lite rörigt detta också Flört

Anmäl
2012-10-12 11:42 #3 av: [eeklund]

#1 Hon följde nyss med oss till affären och halva vägen gick bra sen ville hon inte längre och då vart hon buren och var helt lugn (ett tecken på att hon var trött, annars brukar hon vrida och vända på sig när vi ska in ibland för hon inte vill, men detta var trötthet), sen satt vi utanför affären och väntade på mamma och hon kollade på allt och alla.. sen buren hela vägen hem förutom en liten kissrunda.. det kändes toppen! Hon fick se mer än hennes lilla gräsplätt och så fick hon träffa människor och olika miljöer :).

 

#2 Jag märkte att denna promenad (dör hon gick själv i max fem minuter) som jag nämnde i mitt svar till #1 gjorde henne trött! Hon kom in, åt lite och sen sover hon nu i min famn.. och då fick hon ju träffa människor och höra olika ljud och se nya saker och sådär! Mer sånt ska jag absolut göra! Har bara varit lite feg om det är för tidigt eller inte men det är det nog inte :).

Anmäl
2012-10-12 11:44 #4 av: [Zipzee]

Långpromenader började med efter 10 månaders ålder. Precis som tidigare nämnt går det alldeles utmärkt att vara ute länge med valpen så länge det inte blir några krav. Ta det i valpen takt, utforska världen tillsammans. Var uppmärksam på när valpen blir trött. En del valpar får överslag och kan då bli stressade. Detta kan lätt misstolkas som överskottsenergi. Egentligen är valpen bara så trött att den inte kan kontrollera sig själv :)

Anmäl
2012-10-12 11:48 #5 av: [Forest]

4 bra att du tog upp detta med överslag Glad *tumme upp*

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-10-12 11:49 #6 av: [eeklund]

#4 Molly gick i fem minuter sedan vart hon trött och då stannade hon upp och vägrade gå.. det är rätt bra med henne; vill hon inte längre gå eller vara ute så ställer hon sig på bakbenen och krafsar lite lätt på mina ben. Hon nosar väldigt mycket men säger jag ''kom nu!'' ''bra tjejen'' så springer hon på som tusan, haha :). En ganska framåt tjej med andra ord!

Anmäl