Rasegenskaper

Chihuahua VS Crested?

2012-03-02 21:20 #0 av: dragonstar

Jag sitter nu och kollar run och har hittat flera anonser som är intresanta omomplaceringshundar.

Nu är då frågna Chihuahua eller Crested?

 

Ni som har dessa hundraser berätta gärna om era hundra / för och nakdelar. Med dem.

 

Sambon säger nog Chihuahua men crested ska ju var något mer lättlärd så vet värkligen inte.

 

Det ska var en hund osm inte kräver mycket är sjuk och orkar inte alltid med allt jag måste göra så hunden kommer vissa dagar få mer lek och stimulans medans andra blir mer soffapotatisdagar.

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-03-03 12:47 #1 av: [Zipzee]

Jag kan bara tala för min hund, men hoppas att fler skriver här så då får en större överblick över rasen. Min hund är en omplacering så jag har inte haft möjlighet att forma honom direkt från valpstadiet, vilket innebär att han nu har rätt mycket stress i kroppen som kan göra honom svårhanterad vid vissa tillfällen.

Nackdelarna med rasen är väl att man måste se till att ha mycket tid för päls/hudvård. De nakna har ofta dåliga tänder. Tyvärr har aveln på senaste åren ökat mycket, så det finns många "dåliga" kineser ute i handel nu. Såna som är avlade enbart för att det är en populär ras. Uppfödaren har då inte brytt sig om att avla på bra föräldradjur. Många kineser nu är riktiga nervvrak och alldeles för stora enligt SKK's rasstandard.

Om man känner att man har tiden att sköta huden/pälsen ordentligt och har tillräcklig kunskap om hundars beteende tycker jag att CCD är en underbar hund. Om det är en omplacering du ska ta får du tyvärr räkna med att det KAN vara ett "dåligt" exemplar som har många problem med sig i ryggsäcken. När du sedan jobbat så pass mycket så du har en hund som slappnar av har du en underbar myskompis som gärna ligger nära i soffan, och helst under filten!

Oavsett vilken ras du väljer så läs NOGA på rasklubbarnas sidor om sjukdomar osv!

Chihuahua har jag tyvärr ingen erfarenhet så jag hoppas att andra kan ge dig svar där. Lycka till! :)

Anmäl
2012-03-03 12:47 #2 av: [Zipzee]

Jag kan ju dessutom fråga vad DU kan erbjuda hunden och vad du hade tänkt använda den till? Sällskap, utställning, avel?

Anmäl
2012-03-03 14:07 #3 av: dragonstar

Just detta med att rasen kan sakna tänder och har mycket olika hundproblem är något jag funderat mycket kring.

 

KAn berätta om mig.

Jag är 23 år och bor med min sambo i en lägenhet. Vi har en Cornishrex katt och har för några år sedan haf en Vit herdehundsvalp men vi fick sälja tillbkaka honom då hunden inte alls var stabil och mådde inte bra som ensamhund mm.

Jag har sen dess flera gånger kollat anonser och läst om olika raser och funderat på hund. Nu r det så att jag haft psykiska problem som ytrycker sig fysiskt och jag är nu heltidsjuksriven sen ett halvårtillbkak och komemr vara det mist ett år framöver som det ser ut. Jag lider av blandanat trötthet och den hindrar mig från att kunna jobba och göra oliak saker. Nu sitter jag hemma och är frustrerad aför jag vill göra någt.

De raser jag just nu kollar på är Malter, Chinese Crested och eventellt Chihuahua. Varför jag kollar dessa raser är för att jag letar en liten sällskapshund, som kan nöja sig med några promenader och soffmys men till hälgen eller perjodis när jag har bättre dagar kan hänga med och tästa på tex Agility, lydnad mm.

 

Kan ju berätta att lägenheten ligger i ett litet samhälle med skog och sjöar runt om. Har familj 10 min från mig med hus och tomt samt att jag hoss min pappa kommer få ha en friggebod som sommarställe där jag tänker spendera mycket tid och då kommer ju hunden vara med mig.

 

Pällsvård låter både jobbigt och kul. Jag är inte intreserad av att sitta och kamma flera timmar och att bada lång pälls flera gånger iveckan. Men att klippa kroppens pälls kort och trimma ansikte och nos raka vid behov de kan jag stå ut med.  Tycker det är kul att plocka och dutta och mn stackars katt är inte helt överens när jag förkter ta bort pormaskar från hennes svas. Så jag kan därför tänka mig att en Naken hund funkar bra för mig.

Kan lägga till attsambon är alergisk, han har alldrig reagerat på hund men jag tar endå med det i beräkningen när jag kollar ras. bättre att välja en allergivänlig om jag kan.

Jag vet inte heller om jag ska välja vuxen hund eller valp, jag vill nog lta åt valp och sambon säger omplacerng så ja vi vet värklinge inte.

 

 

Så vad tror ni?

 

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-03-03 14:56 #4 av: [Zipzee]

Min hund nöjer sig med några kortare promenader om dagen, t.ex när jag jobbar. Han är med mig på jobbet. Går ut innan mitt arbetspass börjar, sedan en gång när jag har rast och sedan när jag slutar för dagen. Dessa dagar behöver han dock aktiveras inomhus för att inte bli rastlös. Han har flera aktiveringsspel och leker själv med sina leksaker. Han är lös på mitt jobb, jobbar inom äldrevården, och kan på så sätt socialisera sig med andra människor även om jag är upptagen. När jag är ledig tar vi långa promenader och hittar på en massa skoj men det blir som sagt inte varje dag.

Hudvård/pälsvård är något du måste räkna med om du köper kines. Min hund är väldigt hårig för att vara naken, nakengrad 4. När jag trimmar och badar honom tar det ca 2 timmar innan han är fin. Måste under den kallare delen av året borsta honom varje dag eftersom han blir extremt tovig av fleecekläder. Nu när det är slaskigt är det bad efter varje promenad eftersom han annars får skavsår av små sandkorn i ljumskar osv. Nu har jag sån tur att han har relativt fin hud, men den måste ändå vårdas. Han blev allergisk mot sitt foder och fick MÄNGDER av finnar och pormaskar. Det är något bättre nu, men jag måste alltid vara försiktig i framtiden.

En valp kan du forma precis som du vill direkt från början. Tar du en omplacering måste du som sagt räkna med att hunden kan visa sig vara precis hur som helst när den "bott in sig" i sitt nya hem. Det tar ofta några veckor innan det här visar sig. Min hund var från början mycket försiktig, lugn och behaglig. Två veckor senare kom hans rätta jag fram, sönderstressad, hysterisk vid hundmöten, lyssnar enbart när han känner för det. Han har blivit bättre men det tar tid när man börjar jobba med en hund som redan fått upp stressen i kroppen. Jag tycker inte man ska ta en omplacering om man inte har stor kunskap om hundars beteende.

Om du vill ha en kines efter dessa trista men sanna fakta så tycker jag du ska köpa en valp från en BRA och SERIÖS uppfödare.

Anmäl
2012-03-03 17:12 #5 av: dragonstar

Tack för informationen Chines är frörtfarande ne ras jag funderar starkt på men som du säger väldigt viktigt med bra uppfödare och det lutar nu mer mot valp.

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-03-03 18:43 #6 av: MaaariaS

Min skrutt är också omplacering, som när han kom, inte åt,gjorde sina behov inne och var väldigt stressad bla, men som idag är världens mysigaste lilla kille och jag kan säga att allt jobb med honom har helt klart varit värt det, för jag kan inte tänka mej ett liv utan honom.Så även om hunden har vissa problem, vilken ras du än väljer, omplacering/valp, så kryper dom fort in i hjärtat på enKyss

Lycka till med letandet av eran ny "bebis"Glad

Medarbetare på Chinese crested ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.