Aktivering och hundsporter

Aktivera din hund, övningar

2016-09-13 19:02 #0 av: [Wilbur]

Det blev en kort omröstning om vilken artikel som skulle göras och denna gången vann AKTIVERING

Aktivera din bästa vän!

Att aktivera sin hund behöver varken vara jobbigt eller tidskrävande, grundregeln är att det går att aktivera sin bästa vän ÖVERALLT.
Med små och enkla medel kan du stimulera din vovves hjärna, nedan följer en rad tips och aktiveringsövningar för pigga hundar med aktiveringssug.

Först och främst är det behändigt att alltid bära med sig lite gott godis eller en rolig leksak som kan verka som motivation till en halvintresserad kamrat vid spontan aktiveringslek.

MATSÖK
Detta är en extremt enkel aktiveringslek som de flesta hundar uppskattar då det ligger djupt i hundens naturliga beteende att leta efter sin mat. Kasta ut lite mat på en gräsmatta eller annat lämpligt underlag och du kommer genast se hur din hunds nos sätter igång i full 190 för att hitta vart enda litet korn du lämnat efter dig. Detta stimulerar hundens behov av att använda sitt starkaste sinne, luktsinnet. Öka svårigheten genom att ändra miljön där du kastar, nya lukter kommer att göra övningen ännu roligare för din vän!

”SUPERSITT”
De flesta hundar kan kommandot ”Sitt”, men kan din hund sitt om du säger det under tiden ni går?
Det är definitivt en övning som kommer att göra din hund mer uppmärksam på dig som förare, men var noggrann med att ledigt är ledigt så att hunden inte blir spänd.

”HOPPA”
Här får jag referera till min egen hund Loke som var en extremt skygg och osäker liten kille när han först kom till mig. Jag läste om parkour för hundar och började i och med detta be min grabb hoppa upp på diverse bänkar, stenar, stockat etc. och detta gjorde minst sagt under för hans självförtroende och faktiskt även hans glädje på promenader. Detta stärker hunden inte bara fysiskt utan också psykiskt och är riktigt roligt!

FÖRSVINN
Försvinn på promenaden och hunden kommer genast undra vart du tog vägen och ger sig iväg för att leta upp dig. (Kolla bara så att den springer åt rätt håll) Detta skapar följsamhet och uppmärksamhet hos hunden men bör inte göras med stressade eller oroliga hundar då det kan skapa en extrem stress hos en redan otrygg en. Beröm med kärlek, kel, lek eller en godis och en klapp när hunden hittar dig.

”HANTERING SOM AKTIVERING”
För vissa hundar är den dagliga hanteringen en smärre kamp.. då kan det vara en bra idé att göra hantering, så som kloklipp, borstning, pilla på tassar, tandborstning, till en trevlig stund ihop med din hund. Klappa tassen = ge en godis, klipp en klo = ge en godis, pausa när det känns bra och gör något annat. Se till att det blir en riktig mysstund ihop och att det längtas tills det är dags för nästa gång!

”FLASKAN”
Detta är en enkel aktivering och det enda som behövs är en PET-flaska och en bit grovt snöre.
Gör hål i botten på PET-flaskan (se till att kanterna INTE är vassa) och stoppa ner snöret i flaskan och skruva fast det med korken och häng upp! Hundens favoritgodis stoppas i och flaskan är redo att hängas upp både utomhus och inomhus.

STÄDA
Lär hunden att städa undan sina leksaker i utbyte mot en godis, tränas in som en apport.
Ställ lådan/behållaren för hundens leksaker framför dig och kalla in hunden när den har en leksak i munnen. Ge hunden kommandot för ”släpp” när den har huvudet ovanför och ge en godbit.
Nästa gång kallar du in hunden men ber inte hunden att släppa. Hunden kommer troligtvis att titta på dig för att sedan släppa leksaken och då belönas den omedelbart!

JAKT
För den som har en hund med minsta lilla jaktintresse så kan man enkelt aktivera denne med hjälp av en strumpa eller en leksak fylld med godis längst ut i ett långt snöre. Detta får hunden jaga en stund för att sedan fånga den och äta lite grann. Efter några sekunder drar du till i snöret och leksaken/strumpan far iväg med hunden hack i häl. (Denna lek älskar mina CCDs)

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2016-09-13 19:06 #1 av: [Wilbur]

HÄR hittar ni en länk där Juni springer i full fräs efter en leksak  snöre!

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2016-09-14 16:28 #2 av: Fridaaaa

Bra artikel!
Det stämmer på främst Happy det med dogparkour och hoppa upp på saker, hon vågade inte det när vi fick hem henne när hon var 8 månader. Men när jag började med det, tvärvände hon och nu är hon överallt :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-09-14 16:33 #3 av: [Wilbur]

#2 Det gör så himla mycket för deras självförtroende! Roligt att det fungerar på Happy också! Hon som är så smärt borde ha lätt för sig i dogparkour :)

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2016-09-14 16:43 #4 av: Fridaaaa

#3 Ja det gör det definitivt, mer än många tror :) 
Ja hon har mycket bättre kroppskontroll nu än vad hon hade när hon kom med :) 

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-09-15 13:24 #5 av: -Cissi-

Super bra artikel :)
Parkour kör jag rätt mycket med Alicia. Räcker med att jag pekar på en sten, så kollar hon dit jag pekar, identifierar stenen och flyger upp och vänder sej mot mej och trampar otåligt med framtassarna :D
Man ser i hela hennes kropp att hon älskar det. Blir så ivrig. Ibland på promenaderna så skuttar hon upp på stockar och stenar "bara för att" och hon blir så glad. 😊

Super sitt, ska jag testa!
Hon är jätte duktig och kan redan "stanna" Och det är precis stanna och sitt tills jag säger annat. Jag kan säga stanna när hon springer ner för en backe och hon bromsar så fort det går och smäller ner rumpan.

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2016-09-15 15:15 #6 av: [Wilbur]

#4 Roligt att höra!
Park our är väl dessutom något som kommit på senare tid.. ska bli roligt att se om det dyker upp några tävlingar i ämnet!

#5 Parkour är verkligen toppen! Och det är lätt att variera, en toppenträning för osäkra typer med sådär balans! (Kul att du gillade artiken förresten ;))
Åh gud ja mina hundar kan absolut inte det.. haha juni kan inte ens vanligt sitt än.... hehe

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2016-09-16 09:53 #7 av: -Cissi-

Stopp är välldigt viktigt för mej då Alicia istort sätt alltid går lös hemma och vill kunna stanna henne innan hon springer ut på en väg innan jag kollat om det kommer nån bil. Nog för att det är tyst i skogen så man hör om det kommer nån bil. Men bra endå. :)

Haha ;) dags och träna på sitt kanske.

Önskar ibland att jag inte lärde Alicia sitt så pass tidigt då det är det blir så mycket svårare med stå kommandot. Vilket inte sitter ordentligt än. Och ligg sitter inte 100 heller speciellt ute i gräset.

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2016-09-16 19:08 #8 av: [Wilbur]

Absolut! Tycker också att stanna är det viktigaste! Speciellt om man har hunden mycket lös.

Haha, ja.. men det är ett kommando jag sällan ger ändå och eftersom jag ställer ut så är "visa" det kommandot hon får istället ;)
Någon gång får hon väl lära sig det. ... hehe, men jag tycker att det är så trist att efter att man lärt dom det så är det ALLTID det de tror att man ska göra xD eller iallafall mina pågar!

Gräsgrejen är en klassiker.. Yngve gör inte heller 100 % ligg i gräs när han är klippt, men alltid när pälsen växt ut en bit igen! Dom är väl lite fisförnäma? ;)

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.