Hälsa

Nyårsafton och Smällare

2015-12-27 11:50 #0 av: Fridaaaa

Smällare är något vi aldrig kommer att komma ifrån tyvärr! Och finns allt för många hundar idag som är rädda för dem och som mår riktigt dåligt under nyårsdagen och även veckorna innan och efter pga personer som smäller.

Träna hunden
Återstår att försöka anpassa hundarna till oljudet. Utsikterna är ganska goda, framför allt för yngre. Dem går det att "vaccinera" mot fyrverkeri med ganska så bra resultat. Att mattar och hussar beter sig rätt när "helvetet bryter löst" är naturligtvis också viktigt.

Problemet är att alldeles för få hundägare förstår att hundarna måste övas att klara av det onaturliga och skrämmande smällandet. De flesta hundägare inser det först efter det att deras hund blivit chockad och befinner i ett tillstånd av panikångest.

Svårare att bota än att förebygga
När hunden väl blivit chockad är det tidskrävande och svårt att bota den. En chock sitter så djupt och åstadkommer så stora psykologiska och fysiologiska förändringar hos hunden att den är svår att bearbeta.
Den förebyggande träningen däremot är lätt. Så lätt faktiskt att den borde införas på våra bruks- och träningsklubbar, speciellt på valpkurser.
Och om alla uppfödare tränade valparna, en bra stund innan de placeras i sina nya hem, skulle vi antagligen kunna rädda mängder med hundar.

Fyrverkeri på CD
Eftersom ljuden är en så stor del av det som skrämmer, kan man spela upp fyrverkeriljud på en stereo en á två gånger per dag - eller ännu oftare.
Det vänjer hunden vid dem och eliminerar på så sätt en av de värsta källorna till chock.

Fyrverkeriljud på stereon... 
En CD, speciellt framtagen för ovanstående träning, finns att köpa hos: Jycke-Tryck, Lövsta 25, 610 74 Vagnhärad. Telefon: 0156-140 00. 
e-post: shoppen@jycke-tryck.se

Börja nu!
Det räcker inte med att träna dagarna före smällhelgen. Man ska börja några månader innan - det vill säga, i ditt fall: Nu!

Under nyårsaftonen skall man;


•Rasta hunden en tid innan smällandet börjar (bara det inte blir alltför tidigt),

•Ge hunden ett lugnande örtmedel, typ valeriana,

•Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar,

•Ha en bur i rummet som är täckt med filtar, där hörs ljuden ännu mindre,

•Maskera oljuden med musik från en radio,

•Vara med hunden och försöka få den att leka eller vara upptagen med annat, tex öppna godispaket,

•Tänka på att inte trösta hunden eftersom det kan öka på hundens oro. Är hunden i panik är det okej att lugna och ge den trygghet.

Redan rädda hundar
Har man en hund som tidigare chockats av fyrverkeri är det bästa att ta kontakt med en utbildad hundpsykolog. Denne kan ge alla de individuella råd som är så viktiga.
Kan man åka bort någonstans där det inte smäller - eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt - skall man göra det. Det är ju bättre att offra nyårsfirandet än hunden

Källa: Anders Hallgren

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-10-20 23:12 #1 av: [Wilbur]

Puttar upp denna tråd då det kan vara en bra idé att börja träna inför nyår i tid! :)

Ett annat hett tips är att vara nära en brukshundsklubb under deras skotträningar. Har du däremot en väldigt rädd hund får du börja en bra bit ifrån!

Någon annan som har fler bra tips på träning inför "The big one"? :)

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.