Aktivering och hundsporter

Dogparkour

2015-01-25 09:49 #0 av: Fridaaaa

Dogparkour är något som passar alla hundar i alla åldrar och oavsett ras. Mycket varierande och kan anpassas lätt till varje individ.

Vad är dogparkour?
Ursprungligen är parkour en sport för människor som går ut på att kontrollerat och smidigt röra sig i olika miljöer. Man använder sig av sin omgivning, kan vara allt från en parkbänk till ett träd eller hustak. Sedan utvecklas vidare och skapade senare dogparkour.

Dogparkour är balansträning för hund och går ut på att hunden ska till exempel hoppa upp på saker, krypa under eller gå balansgång. För hHundar som har dålig kroppsmedvetenhet är dogparkour mycket bra träning men även bra träning för alla hundar för att träna upp bland annat sin balans. Hundar med promembeteenden kan få ett alternativt beteende att fokusera på och oäskra/rädda hundar kan bli mer självsäkra samt ivriga hundar kan lära sig impulskontroll. 

Foto: Frida Åkesson (Fridaakesson)

Hur börjar man?
Låga och breda hinder är det som rekommenderas att man börjar med.  Detta är för att hunden ska få en chans att bygga upp balans och egen kroppskontroll. Det kan vara till exempel att sätta tassarna mot en stock eller en stubbe, uppmuntra hunden att ta upp tass efter tass tills alla fyra är uppe. Viktigt att vara nära ifall hunden tappar balansen. Sedan kan detta utvecklas vidare och man får se sig om i omgivningen efter nya hinder att prova på. Det finns mer än vad många tror när man ser på omgivningen med andra ögon än tidigare. Kan vara att sätta tassarna mot en vägg, hoppa upp på en parkbänk och göra det svårare efter hand för hunden (i hundens takt såklart) och vidare sen kanske balansera på smalare och smalare hinder. 

Foto: Frida Åkesson (Fridaakesson)

Använd alltid sele när du tränar! Ger bra stöd om det behövs, skonsammare för hunden samt finns risker med att träna med styp/halsband i fall hunden till exempel trillar och du behöver hjälpa/stötta är det betydligt svårare med halsband än med sele samt fler risker. Bra sele är A & O. 

Med tiden kommer hunden träna upp sin balans mer och mer men man bör alltid vara försiktig och vara nära,  Positiv förstärkning och ställ inte för höga krav! Dogparkour tränar inte bara upp balansen och kroppsuppfattningen för hunden utan stärker även bandet mellan hund och ägare samtidigt som att ni har kul!

Källa:
http://dogparkour.se/
Facebookgruppen: Dogparkour Sweden

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-01-25 13:46 #1 av: MoaE

Jätterolig artikel att läsa, tack Frida! Detta är något som skulle vara nyttigt för min lilla grabb tror jagTummen upp

Anmäl
2015-01-25 19:09 #2 av: Fridaaaa

#1 Härligt att höra! Hoppas den är till någon hjälp Glad
Ja jag började med Roxy när hon var runt 4-5 månader, och det har stärkt henne mycket. Innan vågade hon inte hoppa upp på saker, nu hoppar hon upp överallt känns det som haha.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.