Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Fakta

RASEGENSKAPER

2014-03-10 14:20 #0 av: [elmaek]

Det står inte så mycket om Chinese Crested Dog på nätet. En sällskapshund som är bra på agility och behöver en bestämd uppfostran och är livlig och energisk. Vilket stämmer, men ger ingen bättre bild av rasen över huvud taget. Så nu ska jag tipsa Er om fler egenskaper jag själv upplevt men också fått berättat för mig från väldigt kunniga personer inom rasen:

Bildkälla: Elmaek, Ellen Eklund

Detta gäller förstås inte alla hundar inom rasen, allt är individuellt när det kommer till allt men jag vill poängtera just denna hårda sida som finns hos majoriteten av hundarna.Chinese Crested Dog är tuffa hundar, hårda hundar som passar bra in på begreppet ''stor hund i liten kropp''.
Behöver en bestämd uppfostran med tydliga riktlinjer, daltande när det gäller just uppfostran anser jag inte är lämpligt med just denna ras just för deras tuffa personlighet. En CCD testar gärna sin ägare, tänjer lite på gränserna för att se hur långt denne kan komma. Att få bomull i öronen regelbundet vill jag påpeka är lite standard. Envis och egensinnad vill jag gärna påstå att denna ras är. Det är mycket som helst ska gå som dom vill och dom är inte rädda att testa sig fram hur långt dom verkligen kan gå.
Folk får oftast inte reda på varför en bestämd uppfostran med stadig hand behövs, det bara står där med ordet ''envis'' bredvid. Men nu hoppas jag fler fått begrepp om just varför en stadig hand är viktigt när det gäller uppfostran.


En CCD kan gå i timmar, har du varit ute i en timme så är dom bara uppvärmda i stort sett.

Med tanke på att dom klarar av fjällvandring så säger det ganska mycket om deras uthållighet. Så du kan verkligen arbeta med denna ras, ingen liten ras som kräver försiktighet och dylikt utan det är en arbetande ras mestadels.
Lydnad, Freestyle, Rallylydnad och Agility är några sporter som CCD trivs bra med. Utöver det så fjällvandring, en hel dag i skogen, springa i grustag och få bygga muskler till exempel. Uthålligheten är enorm hos denna ras.


CCD är också teaterapor.

Clowner får vi oftast höra att dom är vilket också stämmer. Det är en rolig ras som gör knasiga saker. Men teaterapor och clowner skiljer sig enormt.
Med teaterapor menar jag att dom gärna spelar lite teater med sin ägare. Tycker lite extra synd om sig själva, piper lite extra vid tristess utifall att dennes ägare ger upp och leker med den. Det finns alltid ett syfte bakom deras tänk: att få lite mer uppmärksamhet, lite mer empati och få lite mer tid med sin ägare.
Med clowner menar jag just att dom gör knasiga saker, tar sig lite race i soffan eller jagar sina tassar i luften medan dom ligger på rygg och dylikt.


Det sägs att CCD inte alls är en första-hund ras utan man bör ha kött på benen när man tar sig an en CCD.
Just för att en CCD gärna testar sin ägare faktiskt livet ut, tänjer på gränserna och kollar hur långt denne kan komma genom att bara gå lite över gränsen i vissa fall eller glömmer bort vissa moment med flit för att testa sin ägares tålamod och uthållighet.


Det man också får komma ihåg med CCD...
Är att dom är urhundar, dom har mycket instinkter kvar från förr.
Exempel på det är deras vaktinstinkt. Många individer skäller när det plingar på dörren eller när dom känner en annan människas doft i hemmet. Det sägs även att rasen vaktade små bebisar förr i tiden för dom hade så varm hud som gav bebisen värme sedan larmade dom på en gång om dom kände en annan människas doft i hemmet.


Sen får vi inte glömma vilken underbar ras det verkligen är! Med rätt hand i kopplet är det en underbar ras man aldrig kan få nog av!Vill poängtera ännu en gång att det finns individer inom rasen som är ok med soffläge och små promenader, allt är individuellt precis med allting här i världen och även inom CCD-världen.
Jag ville med egna erfarenheter dela med mig av min kunskap och erfarenhet om rasen som inte står på internet, och det är mest inom den tuffa individen inom rasen då jag själv äger en tuffare variant.


Källa: Mina egna erfarenheter.

Bildkälla: Elmaek, Ellen Eklund

Anmäl
2014-03-11 11:13 #1 av: PJ's

Det här med bomull i öronen och teaterapa meriten i cv:t känner jag igen från min egen buskille. Han är bara snart 6 mån så mycket kan ju hända. Han är väldigt lättlärd och smart. Undergiven och pussig är han också. En charmig liten kille som får de flesta människor på fall :)
Särskilt tuff är han inte, inte i jämförelse med min förra hund, en JRT som var väldigt mjuk för att vara av denna ras.

Det är bra att du påpekar att källan är du själv. Det är svårt att beskriva en hel ras utifrån någon eller några individer. Det finns väl variationer inom alla raser i hur mjuka eller "hårda" de är. Men nog skulle jag kunna rekommendera en CCD som förstahund.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.