Skötsel

Tandvård

2012-04-23 13:20 #0 av: [Zipzee]

Tandvård är viktigt för alla hundar, kanske till och med extra viktigt för vår ras då tandproblem tyvärr inte är en ovanlighet. Tandsten är det mest förekommande problemet, men det talas även om tidig tandlossning främst hos de nakna. Här följer lite råd för hur du på bästa sätt kan hjälpa din hund att bibehålla en god munhygien.Som hundägare har man oftast stor koll på hur hunden mår. Rygg, ben, buk och öron kollas nästan dagligen medan munnen tyvärr ofta glöms bort. Därför kan det ta lång tid innan ett problem upptäcks och därigenom sluta med ett kostsamt veterinärbesök. Det är klokt att tidigt vänja hunden vid att du tittar den i munnen. Kontrollera så att hunden inte har tandsten, rött och inflammerat tandkött, överdriven salivproduktion och så vidare. Inte bara tänderna utan även munhålan behöver kontrolleras. Munnen är en riktig bakteriehärd och ett sår blir lätt inflammerat. Tandstensproduktionen har med hundens saliv att göra. En hund som regelbundet får hjälp med munhygienen kan därför alltså ändå få tandsten. Att en hund har tandsten betyder inte att hundägaren slarvar med tandborstningen. Torrfoder kan till viss del öka på produktionen av tandsten. Avsaknad av tänder och tidig tandlossning förekommer hos de nakna, och är tillåtet enligt rasstandard och tyvärr inte ovanligt. En puff ska dock alltid ha ett komplett saxbett.

 

 

Vad kan vi som hundägare göra för att bibehålla och förbättra hundens munhygien och tandstatus?

 

Tandborstning – Tandborstar och tandkräm finns i många olika varianter. Vissa föredrar tandborste med skaft och en del vill hellre ha en tandborste man trär på fingret. Det finns även en variant av fingertutor i tyg som man använder som tandborste. Dessa lämpar sig till hundar som ännu inte känner sig trygga med att ha en tandborste i munnen. Jag personligen köper en rulle med gasbinda och lindar några varv runt fingret. Funkar lika bra som fingertutan, men man får en betydligt lägre kostnad. Det bästa en hundägare kan göra är att tidigt vänja sin valp vid att borsta tänderna.

 

Avlägsna tandsten – Tandskrapor finns precis som tandborstar i många olika varianter; dubbla, krok, vinklade, raka. Vilken man väljer beror på hur omfattande problemet är och vilken man själv känner sig mest bekväm med. Om man känner sig osäker på hur man skrapar sin hunds tänder är det säkrast att låta en erfaren eller veterinären visa hur man gör. En stadig hand är ett måste för att minska risken att skada tandkött och emalj. Om hunden har omfattande problem bör den tas till veterinär som med hjälp av ultraljud avlägsnar tandstenen. Hunden är då sövd då behandlingen är obehaglig och ofta smärtsam. När hunden fått sin mun sanerad har man som ägare lättare att hålla efter och se till så att samma problem inte uppstår igen.

 

Munvårdsprodukter – Produkter som PlaqueOff och Bucadog säljs på apotek, hos veterinären och i välsorterade djuraffärer. PlaqueOff är ishavsalger i pulveriserad form och strös över maten en gång om dagen. Befintlig tandsten mjukas upp och blir lättare att avlägsna vid borstning eller skrapning. Algerna tas upp i blodet via matsmältningen och förändrar salivens sammansättning som gör så att nya beläggningar inte får fäste på tänderna.


Bucadog finns i form av oral pasta och tuggbitar som båda innehåller enzymer som bidrar till att minska uppkomsten av plack. Vilken metod som passar din hund bäst beror lite på vad hunden äter. Hundar som äter mjuk föda utan tuggmotstånd kan med fördel använda tuggbitarna då dom också ger lite tandmotion. Pastan stryks på tänderna antingen med applikatorn som följer med eller med en gasbinda eller kompress.

 

Tuggben – Alla hundar behöver ett bra ben att tugga på. Vilket ben som passar just din hund vet du som hundägare bäst. Jag själv ger min hund färska märgben dels för att dom ger ett lagom tuggmotstånd och dels för den mentala stimulansen. Dessutom använder hunden alla tänder genom att tugga, gnaga försiktigt, slita och dra. Hunden bör dock hållas under uppsikt när den äter, speciellt om den är glupsk och gärna slukar allt som erbjuds.


Anmäl
2012-04-23 16:45 #2 av: [Zipzee]

Åhå, det hade jag totalt missat! Förvånad

Det ska absolut gå att lösa, låt dom bara ligga kvar här så hojtar jag till när jag ordnat det.

Jag tänkte på det här om webbutiker med hundtillbehör, blir det smygreklam då eller kan det finnas någon användning för en sådan artikel? Tänkte att medlemmarna kunde lägga in fler tips på hundsidor så jag kan komplettera artikeln efterhand.

(och dom här kommentarerna får vi komma ihåg att ta bort innan artikeln publiceras) ;)

2012-06-06 22:57 #11 av: Satum

Har du någon aning om vad det kostar att ta hunden till veterinär för att ta bort beläggningar/tandsten?

Anmäl
2012-06-07 09:02 #12 av: Charlotta-B

#11 I växjö som är närmast vetrinär för mej kostar det mellan 1000-1500 för skrapning, sen beror det ju på om man måste ge lugnanade å sånt. Men det brukar variera väldigt mellan dom olika vetrinärena. Det bästa är om du ringer din vetrinär för att veta vad det kostar där du bor. :)

Bra artikel!

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-07 11:04 #13 av: Satum

#12 Tack för svar, ja jag får göra det :)

Anmäl
2012-06-09 13:29 #14 av: [Forest]

Mycket bra skrivet :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-12-26 17:40 #15 av: Loppansflicka

Hur ofta behöver man göra det då? :)

Anmäl
2012-12-27 18:26 #16 av: Banankaka320

Beroende hur hundens tänder ser ut, visa hundar får aldrig tandstenedans andra får massor!:)


Anmäl
2012-12-27 19:32 #17 av: -Cissi-

Hur offta borstar man deras tänder?

 

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2012-12-28 10:33 #18 av: Visper

Jag har köpt fingertandborste och en fingertuta gäller bara att få tummen ur och göra det. Plats för mattes nyårslöfte!

Anmäl
2012-12-29 19:48 #19 av: [Zipzee]

Jag borstar Texas tänder 2-3 gånger i veckan. Skrapar vid behov.

Anmäl
2012-12-30 15:21 #20 av: -Cissi-

#19 Tack :)

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.