Aktivering och hundsporter

Berikning - förgyll din hunds vardag

2012-04-23 12:52 #0 av: [Zipzee]

Begreppet berikning bygger på kunskapen om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda beteenden. Man tar stor hänsyn till artspecifika beteenden men också till ras- och individskillnader. Denna artikel ger dig lite tips på hur du kan förgylla din hunds vardag genom berikning.

 


Godissök i aktivitetsleksak.


Hundar behöver precis som alla andra arter få utlopp för sina medfödda beteenden. Då hunden i fångenskap inte har någon möjlighet att jaga sin mat, överlista sina bytesdjur och balansera sig fram genom svår terräng behöver vi som husse/matte skapa miljöer och situationer som berikar hunden, dvs låter den få utlopp för sina naturliga beteenden. En hund som inte får ”vara hund” har betydligt lättare för att utveckla ett problembeteende och kan leda till stressrelaterade sjukdomar. En vallhund som inte får möjlighet att göra det den är född till att göra, nämligen att valla boskap, kan om den blir understimulerad börja valla allt annat så som exempelvis cyklister, skuggor och bilar. Genom berikning låter man hunden få utlopp för sina beteende under tillåtna former.


Det finns vissa saker som man som hundägare behöver ha i åtanke för att kunna berika sin hund på bästa sätt.

Vilka är de naturliga beteendena och behoven?

Har min ras något speciellt behov?

Vilken berikning passar just min hunds personlighet, ålder och kön?

Vilka beteenden får min hund inte utlopp för och hur kan jag ersätta dem?Fysisk berikning

Rörelse, fysisk motion, hoppa, klättra, balansera, gräva, vandra, krypa under osv. Få tillgång till att röra sig i kuperad terräng.

Exempel:
Ge hunden möjlighet att balansera på liggande träd, hoppa upp på bänkar och stenar. Låt hunden krypa under träd, staket och liknande. Hitta en plats där hunden kan gräva. Att låta hunden springa fritt och använda sina muskler utan yttre påverkan.


Jaktbeteenden

Spåra, söka, smyga, springa, manövrera, gripa, döda, försvara, bära, gömma, slita, bita, ställa vilt, skälla på vilt, apportering, vallning, eftersök m.m.

Exempel:
Viltspår, personspår, godisspår, uppletande av föremål, vallning, apportering. Tillfällen för jakt-, kamp- och sociala lekar. Problemlösning för att få tag i föda.Ätbeteenden

Tuggande, slickande, sväljande, födosök, gräva ned (gömma mat), undersökande.

Exempel:
Uppletande av godis eller mat. Sprid ut ett av målen i gräset och låt hunden leta upp. Lägg godis i en PET flaska eller aktiveringsboll och låt hunden få ut det på egen hand. Låt den lista ut hur den skall få tag på en godbit som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Vid utfodring av BARF tillåts hunden få utlopp för flera behov eftersom maten tar lite tid att äta och består av bl a råa ben och färskt kött som den får gnaga, krossa och undersöka. Om man utfodrar sin hund med torrfoder bör man således ge hunden tillgång till råa ben för att hunden ska få utlopp för sina beteenden.Socialt samspel

Samarbete, vård, putsande, konfliktlösning, lek, massage.

Exempel:
Putsande och vård inom gruppen. Samarbete genom jakt, spår eller träning. Att inte uteslutas från flocken. Lek som varvas med kel. Att tillåta hunden kommunicera med andra hundar genom lek och språk.Revirbeteende

Vaktande, patrullerande, markerande, undersökande, försvar.

Exempel:
Att ge hunden tid att lukta i hemområdet, revirmarkera. Undersöka eventuella faror etc. Att ge hunden utrymme till översikt.


Bobeteenden

Bädda, boa, krypa under.

Exempel:
Att ge hunden material för att t ex kunna bädda sin sovplats. Ge utrymme till eget bo eller grotta, kanske så enkelt som ett bord med lång duk. Föredrar din hund att ligga högt eller lågt? På öppen yta eller gärna under möbler?


Anmäl
2012-07-27 02:57 #6 av: AnneN

Jätte bra artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.