Aktivering och hundsporter

Att träna agillity

2011-10-02 20:01 #0 av: [shanti&luna]

Här berättar Maria92 om hur det är att träna agillity med sin hund. Chinese crested är snabba, smidiga och passar faktiskt bra att lära agillity.

Våren 2007 anmälde jag mig och min nakenfis Nala till en nybörjar agilitykurs. Främst för att veterinären sa att det kunde vara bra för hennes diskbrock och för jag var väldigt intresserad av det då.

Jag var jättenervös i början eftersom det var första gången jag var på någon sorts av kurs i huvudtaget, och pga Nala hade stora problem med andra hundar och människor. När vi väl var på kursen gick det bättre än vad jag trodde, hon lyssnar alltid direkt på mina kommandon och det var lika bra eftersom alla hundar skulle vara okopplade.

Vi fick öva in ett hinder i taget, tjejen som ledde kursen hade med sin lilla hund och visade hur vi skulle lära in hunden hindret och sedan skulle vi göra likadant. Det gick olika för alla hundar, jag tyckte Nala var duktigast. Förutom när hon bråkade med ledarens hund och med en bullterrier som jagade henne runt banan, men efter det så lärde hon sig att ignorera andra hundar och inte skälla på dem.

Bild: Nala, Chinese crested

När alla hundar hade lärt hindrerna någorlunda så byggde vi en kort liten bana på 3-4 hinder som hundarna skulle springa igenom, vilket Nala klarade direkt. Ledaren visade oss på en vit tavla hur man kan göra banor och hur man ska springa så det tar så kort tid som möjligt, vilket var väldigt kul faktiskt.

Sista kursdagen så hade vi en liten agilitytävling, den gick inte så bra för mig och Nala för jag envisades att försöka gå igenom slalom trots att Nala inte hade lärt sig den riktigt. Så vi kom 4:a av 5. Men det var jätteroligt ändå.

Bild: Nala, Chinese crested

Jag tycker att Nakenhund är verkligen en "agilityhund", så länge dem är tillräckligt motiverade så gör dem allt för en. Nala älskade agilityn, och jag önskar så att det fanns en bana lite närmare så skulle jag nog lägga mer tid på det. Nala hade väldigt dåligt självförtroende för och gjorde galna utfall mot folk och hundar, men efter agilitykursen blev hon mycket bättre. Och jag tror inte det beror bara på att hon träffade folk och hundar där utan att hon kände sig så självsäker på agilitybanan och hon kände liksom att hon var så duktig och bäst. Hon har fortfarande lite problem med hundar, men nu är det bara att säga "Nej" till henne så lägger hon av.

Agility är inte bara bra för deras kropp och kondition, utan för psyket. Man får bättre kontakt med hunden efteråt, hunden söker mer ögonkontakt och vill jobba mer för en ... även utanför banan. Kommandona som man lär ut kan också vara nyttiga i vardagen, ex "hopp", om hunden ska hoppa upp på bord eller bilen. "Slalom" om hunden trasslat in sig med kopplet i bordet.

Har man ingen bana i närheten så kan man träna i naturen, hoppa över träd, balansera på en stubbe, slalom mellan ben/pinnar och varför inte en vanlig gungbräda?

Det viktigaste att tänka på är att låta hunden ha kul, aldrig tvinga hunden om den är rädd. Nala hade lite problem med "A-hindret", men eftersom hon är ett sånt matvrak var det lätt att "lura" henne med mat i handen och spring i benen. När hon gjort hindret en gång så glömde hon bort hur läskigt det var. Och om man tränar ute och det är kyligt, klä på nakenfisen men tänk att ha kläder på hunden som inte kan fastna på hindrerna eller liknande. Nala fick väldigt mycket beröm av ledarna eftersom hon tyckte det var så kul och hon var så motiverad, hon flög genom hindrerna och hennes svans gick på högvarv!

Författare: Maria92

/Maria- Sajtvärd Chinese crested ifokus

Anmäl
2011-10-02 20:01 #1 av: [shanti&luna]

Tusen tack för din fina berättelse!

/Maria- Sajtvärd Chinese crested ifokus

Anmäl
2016-09-12 09:06 #2 av: [Wilbur]

Väcker liv i denna äldre, men ack så aktuella artikel.

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.