2011-09-21 17:56 #0 av: [shanti&luna]

Hur du sköter om pälsen och annat på rasen

Pälsvård av Powder puff:

När man badar sin powder puff så tänk på att inte gnugga in schampot
utan stryk den genom pälsen. När man sen sköljt ur schampot ska puffen torkas genom att man lätt kramar ur tassar och trycker lätt på kroppen med handuk. Gnugga aldrig en blöt powder puff, då blir pälsen tovig och svår att borsta ur. När du gjort det bör du föna och borsta så pälsen inte blir krusig. En powderpuff kräver daglig pälsvård och man får borsta ur varje dag för att inte orsaka smärtsamma knutar i pälsen. För att få undan pälsen i ansiktet kan man sätta en hårsnodd i lämpligt material. Tänk på att inte knyta snodden för hårt och att fel material på snodden kan slita på pälsen. Ska man ställa ut sin puff så ska man vara ordentlig med skötsel av pälsen. Klipp ALDRIG ner en puff som ska ställas ut. Det kan ta uppåt två år innan den växer ut ordentligt.

Pälsvård av nakenvarianten:

Eftersom nakenvarianten saknar päls på kroppen så ska man smörja in
huden regelbundet och använda solskydd på sommaren. Huden är känslig och bräns lätt i solen. På vintern och hösten bör man klä hunden i varma och sköna jackor, västar eller tröjor. På huvud och tassar samt svansen har naken varianten päls och man sköter om dom partierna precis som med en powder puff.

Öronen:

På en powder puff är både hängöron och uppställda öron tillåtet. Vill
man ha sående öron kan man hjälpa till genom att tejpa dom på rätt sätt. Detta ska göras i samråd med kunnig uppfödare eller någon som kan sin sak. Annars kan det bli fel. Hos nakenvarianten ska öronen alltid stå så där kan man tejpa tidigt för bästa resultat. Ställer man ut en naken chinese crested med hängöron får man nedslag på det.

Författare: shanti&luna, Maria